24 ianuarie, 2009

Romania moderna a fost creata la bodega

Cred ca nu sunt singurul care de mic este fascinat de bodega de cartier. In viziunea mea aceste "bombe" nu sunt nimic altceva decat oglinzi ale societati. Ele strang laolalta paturile mai modeste intr-un fel de salata umana cu zeci, sute, chiar mii de personaje, fiecare cu povestea sa mai fericita sau mai tragica, dar care pentru cateva minute se insumeaza creand o perspectiva chiar palpabila a felului in care "poporul" o duce. Stiu ca o sa ziceti ca la bodega sunt numai betivi si ciobani dar permite-mi sa va contrazic deoarece am vazut la bodega medici, profesori, arhitecti etc.
Bun dar ce legatura au toate astea cu crearea Romaniei moderne (propun sa incepem de la anul 1800) ? Pai sa stiti ca are. Inainte de toate sa stiti ca hanurile si bodegile sunt aceleasi chestii numai ca la han poti sa si dormi dar in mare sustin aceleasi functii. Se stie ca multi domnitori si-au negociat dreptul la tron aflandu-se in hanurile Constantinopolului, Vienei, etc. Dintre acestia fac parte nume mari precum : Mihai Viteazul, Vlad Tepes, Petru Cercel, Constantin Brancoveanu, etc.
Dar sa revenim la perioada de dupa 1800 si sa spunem ca practicile erau aceleasi si in cazul domnilor Alexandru Sutu, Constantin Ipsilanti si Gheorghe Bibescu. La 1812 la Hanul lui Manuc a fost facuta Pacea de la Bucuresti prin care noi pierdem Basarabia la taristi.
De asemenea, toate miscarile de emancipare de la noi de la 1848 dar si inainte si dupa aceasta perioada au fost create in bodegi din Romania dar si din strainatate unde tinerii studenti romani isi realizau studiile (Paris, Viena, Sorbona).
Unirea Mica pe care o sarbatorim astazi a fost organizata ca miscare prin diverse bodegi ale tarii.
Chiar si dupa unire nu ne-am iesit din mana noi continuand sa cream politica tarii in bodega. Sa ne amintim ca ei l-au ales pe Carol de Hohenzoller la un paharel.
La sat numai vorbesc de importanta bodegii din comuna pentru ca e evidenta si acum ca si atunci.
Spre dezamagirea multora Independenta a fost discutata la Casa Regala :(.
Toate partidele politice functionau intr-o bodega incepand cu taranistii, conservatorii si terminand cu comunistii. Aici amintesc de celebra Casa Capsa de pe Calea Victoriei unde au fost facute si desfacute zeci de aliante politice.
De nenea Nicu nu zic nimic. El facea planuriile in patul conjugal cu Leanta.
Si usurel am ajuns la zilele noastre. Si azi ca si atunci aceste planuri politice se mai fac la bodegi private si scumpe, spagiile se iau la bodega (vezi cazul "Caltabosul") si bugetele se fac pe servetele.

In concluzie, Romania moderna a fost creata la bodega, la eterna si nemuritoarea bomba de cartier.

p.s. La terminarea examenelor voi incepe o expeditie de descoperire si clasificare a tuturor bodegiilor bucurestene pe care le gasesc. Doritorii ridica 2 degete si cer o bere la masa cu mine.

2 comentarii:

  1. Asa este, pacat ca nu ai pomenit nimic de Golden Spritz si de primul marinar al tarii...

    RăspundețiȘtergere
  2. Primu marinar nu conduce de la golden spritz ... el doar se imbata acolo si pleaca cu masina de acolo... atat ... el conduce de la cotroceni dar mai nou din biroul lui boc (umbra sa) si aia e...

    RăspundețiȘtergere