26 ianuarie, 2010

Liftu' lui Mengongu

Ziua se imbratisa cu noaptea, iar vantul batea lenes plimband un cos cu flori de primavara, care miroseau a mar copt, lapte cald cu miere si scortisoara. Blocurile radeau gadilate de sutele de beculete care se aprindea si se stingeau pe burtile si spinarile lor.
Mengongu era in drum spre garsoniera sa cu trei balcoane dupa o zi lunga de fabricat papusi blonde care danseaza conga pe death metal. Prevazator, si-a pregatit cheile de la usa de intrare in bloc inca de ieri dimineata. Ajuns in fata usii de termopan Gealat isi multumi pentru ca a ajuns iarasi acasa cu ambele picioare inca atasate de bazin.
Cheia intra, fara opozitie, in yala si usa se deschise cu un clang! puternic. In scara blocului doua vecine numarau secundele de reclama pana la urmatoarea telenovela. Mengongu saluta politicos si chema liftul. Acesta veni iute si Mengongu se sui in el. Inchide usile acelea vechi si apoi apasa pe butonul pentru etajul patru. Liftul pleca sacadat. Drumul pana la etajul patru paru o eternitate dar Mengongu ajunge si deschide usa liftului.
Iesind din lift observa ca in jurul lui erau multi necunoscuti care-l priveau insistent. Erau imbracati in fel si fel de haine, care mai de care mai colorate si stridente. Un batran chelios cu o teava infipta in plex il intreba foarte amabil:
- Crezi ca ma doare?
- Presupun ca da, spuse Mengongu cu jumatate de gura.
Atunci simti cum totul in jurul sau se misca, necunoscutii izbucnira intr-un ras isteric iar pamantul se cutremura. Mengongu sari in lift si cobora la parter. Tranti usa liftului de perete si fugi rapid afara.
Afara se intalni cu vecinul sau de palier care l-a intrebat ce a patit de este asa de speriat si unde a fost in ultimele luni de zile. Mengongu ii povesti totul dar ramane socat de intrebare:
- Cum adica luni de zile?
- Da. Toti s-au intrebat ce faci, unde esti. Am fost chiar in casa ta cu politia dar nu erai acolo. M-ai spune-mi de batranul acela.
- Pai era chel, destul de inalt, avea un zambet cald si un ras de maniac.
Vecinul se cauta in buzunarul de la palton si scoate o fotografie cu el si un domn.
- Acesta este batranul cumva?
- Da, da, chiar el este! izbucni nevrotic Mengongu.
- El este bunicul meu care a murit dupa ce blocul in care locuia s-a prabusit, acum cateva saptamani, in urma unei explozii.
Mengongu simti cum ochii i se invart in cap si cum sangele ii fugi din extremitati.
Vecinul trecu pe langa el si intra in bloc. Mengongu se intoarse si-l privi. Vecinul avea si el o teava infipta in spate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu