23 februarie, 2009

Ora de muzica: Blur


Trupa englezeasca de la Londra de acasa, cantatori de un fel de roack. Au combinat mai multe genuri dea lungul carierei dar sunt cunoscuti pentru influenta lor asupra britpop-ului, un gen de muzica asa mai alternativ cu indie..dar combinati british cu pop si asta iese. Din cate am ascultat eu asa, primele albume sunt un fel de ironie asupra vietii cotidiene a britanicului de rand, un fel de haha, glume. De asemenea sunt reprezentativi pentru anii 90' stilul lor este evident unul low profile dar vrand, nevrand au ajuns celebri pe la ei in perioada aia.

Au avut si de suferit, certuri, neintelegeri ca la toata lumea, intr-un final chitaristul Coxon a luat-o la plimbare prin 2001 trupa intrand intr-un hiatus mai dubios. Cei 3 ramasi au scos Think Tank in perioada aia un album influentat foarte mult de vocalistul Damon Albarn, care tot prin aceeasi perioada a lansat fenomenul Gorillaz. Da, el este in spatele proiectului Gorillaz vocea este a lui, ideile sunt in mare parte a lui, fiind ajutat de cativa parteneri si prieteni.

E complicat de explicat cum sta treaba asa cu baietii astia da ideea e ca au o muzica usoara, frumoasa, buna in loc de "buna dimineata" si chiar happy si colorata. Daca stii si engleza si intelegi versurile e de ajuns, mai cautati pe wiki detalii. Intr-un final cica se vor reuni in 2009 (adica Coxon is coming back) incercand sa vada daca mai merge mojo-ul.

Pe la americani au devenit cunoscuti prin 97' cand au scos hit-ul arhicunoscut "Song 2" pe care multi il recunosc, trupa sustinand ca a fost o joaca de a restiliza track-ul de la Nirvana "Smells Like Teen Spirit" si uite ca a iesit ceva ce americanilor le-a placut si de atunci trec si pe acolo sa concerteze. Va recomand toata discografia (w00t !!) e una de colectie pentru anii 90', ca asta de prin 2000 incoace se ineaca pe zi ce trece cu incercari lamentabile de a atrage un public mai "intelectual" asa (lasa-neee, lasa-neee !!). Ma rog am debitat destul, las un clip pe aici asa de impresie dar va recomand sa mai cautati si altele : Beetlebum, Parklife si Coffee and Tv, ca sa va formati (cine are chef) o impresie artistica, si un feeling (huoooo, mai taci!!), daca nu back to MTV sa va mai linistiti. To be continued..

Un comentariu: